Är det inte farligt att äta mycket fett?

Kommentera
Det är nog den frågan många ställer sig när de funderar på att prova keto, lchf eller liknande dieter. 
 
Naturliga fetter, det du hittar i kött, nötter, avokado, fisk etc. är inte farligt i sig, snarare tvärtom. Flertalet fetter innehåller goda antiinflammatoriska egenskaper, exempelvis de fetter du får i dig av fisk. 
Studier har dock visat att det farliga kan ligga i att kombinera fet och kolhydratsrik mat, detta då kolhydraterna omvandlas till glukos som i sin tur får bukspottkörteln att producera insulin. Kroppen är gjord för att lagra fett, det är ett skydd inför svårare tider. När insulinet öppnar upp cellerna kan man enkelt säga att de fylls med det överblivna fett som kroppen inte förbränner. Därför är kombination fett och kolhydrater en dålig kombination, dessutom har det visat att socker / kolhydrater kan öka inflammationsprocesser i kroppen, vilket ökar risken för bland annat åderförkalkning. 
 
Så, kort och gott, socker och protein är okej att äta tillsammans, fett och protein är okej att äta tillsammans, men att kombinera kolhydratsrik mat och fettrik mat kan i längden ge skadliga effekter. 
 
Så, att äta naturliga fetter är inte farligt i sig, men det gäller även att vara medveten om att vissa fetter är bättre än andra. Transfetter vet vi idag är farligt för kroppen och därför har det börjat tas bort ur livsmedel mer och mer. 
 
Ät fisk ena dagen, kött (gris, nöt, lamm, vilt) en annan dag. Ät ägg, ät avokado, variera dig! 
 
 
 
Men som alltid, när du provar att ändra kosten så måste du lyssna på kroppen. Drastiska ändringar leder oftast till att kroppen kan förlora viktiga mineraler/vitaminer under omställnings fasen. 
Äter du dessutom läkemedel mot högt blodtryck eller har diabetes ska du alltid prata med läkare innan du ändrar kosten. Detta då det kan interagera med din medicin och då öka eller sänka dess effekt. 
 
Det var allt för den här gången. Ha en fin helg!